A leckesorozat tartalma

Az alapvető cél

Mindenképpen olyan anyagot szerettem volna összeállítani, ami elegendő tudást biztosít bárkinek a fényképezőgép tudatos és magabiztos kezelésében, és amely segít megérteni az alapvető összefüggéseket. Fontosnak tartom, hogy aki olvassa, az inkább a homlokát csapkodja a felismerései közepette, mintsem a gépét a földhöz mérgében.

A sorozat felépítését szerencsére nem a sötétben tapogatózva kellett kitalálnom, mert mostanra már elég jól kiforrott a Bevezetés a fotográfia világába könyvem, és az abból nyert tapasztalataim biztos támpontként szolgáltak. Hozzájárultak azok a javaslatok is, melyeket olvasóim juttattak el hozzám. Bízom benne, hogy így egy komplex és élvezhető összeállítás született, amit örömmel fogsz olvasgatni!

Mindent a tökéletes kép érdekében

Technikai értelemben egy fénykép akkor mondható tökéletesnek, ha helyesen exponált és megfelelően fókuszált, azaz a sötét és a világos tónusok is részletgazdagok, valamint ott van az élesség, ahol annak lennie kell. A megfelelően megválasztott expozíciós értékek és a jól kivitelezett élességállítás a legfontosabb technikai követelmények, ezért a kifogástalan képek érdekében ezek megvalósítására fektettem a legnagyobb hangsúlyt, mert ebből fogsz a legtöbbet profitálni.

Milyen fényképezőgép kell hozzá?

Akkor nyersz a legtöbbet ezzel a szolgáltatással, ha olyan gépen próbálod ki a leckékben leírtakat, amelyeken manuálisan állíthatóak a fényképezés főbb paraméterei, a fényérzékenység (ISO), a fényrekesz és a záridő. Ezeket szinte mindegyik tükörreflexes (DSLR) és tükör nélküli (MILC) gép biztosítja. Amennyiben csak telefonnal fényképezel, és nem is tervezel kilépni annak keretei közül, akkor ez a leckesorozat biztosan nem fog hasznodra válni.

Semmiről nem tudsz lemaradni

Minden részt visszamenőleg bármikor elérsz, és le is töltheted őket PDF formátumban, persze csak saját magad részére. Ezeket akár ki is nyomtathatod, sőt minőségi papíron egész jól mutatnak, főleg ha lefűzőmappában rendszerezve tárolod. Az már csak kreativitás és ízlés kérdése, hogy milyen formában szeretnéd megtartani. Ha csak a PDF állományokat mented le, akkor is megmarad neked a maja naptár lejártán is túl, az idők végezetéig.

Miről lesz szó konkrétan?

Mindenek előtt meg kell érteni, hogyan jön létre egy fénykép és milyen elven működik a fényképezőgép. Ez az a kiindulópont, ami mindennek az alapját képezi, ezért értelemszerűen ezzel fogunk kezdeni. Nem lesz száraz, mindent igyekeztem úgy megfogalmazni, hogy élvezd azt a részét is, ami alapvetően nem örömszerzésre való.

Elmerülünk az alapvető funkciókban, megvizsgáljuk az összefüggéseket, azok képre gyakorolt hatását, és egyszerű példákon szemléltetve megérted, hogy mi mit okoz. Óvatosan megbarátkozunk az egyik legvisszataszítóbb kötelező olvasmánnyal, a fényképezőgép használati útmutatójával, ami szerencsés esetben nem a máglyán végzi.

A FotóMester nem a használati útmutató szerepét tölti be, hanem azt egészíti ki. Az útmutatóból nem derülnek ki a miértek, a FotóMester sorozat pedig ezt a hiányt pótolja. Tehát megtudod, hogy mit kell állítani, a használati útmutatóban pedig megkeresed, hogy ezt hol találod a gépeden.

Megtanulod a gép és az objektív paramétereit értelmezni, így nem csak az válik világossá számodra, hogy mit tudsz az adott kamerával kezdeni, hanem bizonyossággal ki is fogod tudni választani a jövőbeni felszerelésed, feltéve ha ezek után tervezed fejleszteni eszközeidet.

A legnagyobb hangsúlyt az expozíció és az élességállítás fogja kapni. Az expozíció témaköre úgy összegezhető, hogy minden, ami szükséges ahhoz, hogy technikailag elkészüljön egy fénykép. Gyakorlatilag a leckesorozat egészét lehetne az expozíció fogalmával összegezni, amihez kapcsolódnak a járulékos információk.

A sorozat minden egyes része tartalmaz önellenőrző kérdéseket és a nagyobb fejezetek végén feladatokat is, melyeket megoldhatsz, ha kedvet érzel hozzájuk. Nem kötelező, pusztán segítség neked a mélyebb megértéshez.

Miről nem lesz szó?

A FotóMester sorozat a fotográfiai alapismereteken túl semmilyen haladó(bb) tételt nem tartalmaz. Egészen egyszerűen azért, mert kezdőknek és hobbifotósoknak íródott az alapok megértése érdekében. Így nem lesz szó részletes vakuhasználatról (az alapjairól azért igen), utómunkáról, stúdióban történő fotózásról. Hozzáteszem, hogy ezek mindegyike bővebb magyarázatot igényelne, mint a sorozat egésze. Képalkotásról, a fotós látásmódról sem, mert a 101 Fotótipp sorozat eleve arra épül.

Miben különbözik a 101 Fotótipp sorozattól?

A FotóMester sorozat a 101 Fotótipp sorozat társa. Kéz a kézben járnak. Amíg utóbbi a kompozíció témakörére épül, addig a FotóMester az előzőekben említett expozíciót járja körül. Ez a két fő pillére a fotográfiának: expozíció és kompozíció. Technika és képalkotás. Objektív és szubjektív tényezők.

A kompozíciós szabályok a végletekig leegyszerűsítve arról szólnak, hogy mit és honnan fényképezz, hogy az látványos legyen, az expozíció pedig, hogy mivel fényképezz, mit és hogyan állíts a gépen, hogy ne legyen túl világos, se sötét, és megfelelően éles legyen. Ez utóbbit adja neked a FotóMester.